Jay Z

Shawn Carters främsta verk

Jay Z anses av många fans och musikexperter vara den absolut främsta rapparen någonsin. Vare sig det är sant eller inte så har artisten ett fantastiskt CV i sitt namn. Redan 2007 så lyckades han slå Elvis 30 år gamla rekord genom att debutera hela 10 album som nummer ett. Under de nästföljande åren så utökade Jay Z detta nummer till 14. Han har 21 Grammypriser, blivit den första rappare att bli invald i Songwriters Hall of Fame och har i sitt skivbolag många av dagens främsta rappare. Här är några av Jay Zs absolut främsta verk:

-99 Problems med Jay Z: Tidigt i sin karriär var Jay Z hårt kritiserad för att jämt och ständigt rappa om kvinnor på ett osmakligt och respektlöst sätt. När han under 2004 släppte världshiten 99 Problems sade Jay Z, ”Even as I was recording it, I knew someone, somewhere would say ‘Aha, there he goes talking about them h**s and bi***es again!’” Låten har placerats som nummer 172 av historiens bästa låtar.

-Brooklyn’s Finest med Jay Z feat. Notorious B.I.G: Denna stora hit släpptes 1996, under Jay Zs tidigare år. Tillsammans med Brooklyn-födda rapparen och nära vännen Notorious B.I.G så producerade och skrev dem ihop ett helt album som dem planerade att turnera med under 1997. Tyvärr blev Norotious B.I.G skjuten till döds samma år och Jay Z bestämde sig för att avsluta albumet ”Life After Death” för att hylla sin vän. Denna låt är en del av det albumet.

-Public Service Announcement med Jay Z: Denna låt är ett svar till en journalist som under 2003 kritiserat och gjort narr av artisten. Journalisten hade fått tillgång att lyssna tillsammans med Jay Z på hans nya album och kommentarerna som publicerades ifrån denna journalist dagen efter fick Jay Z att känna sig sviken. Låten har över 100 miljoner spelningar på Spotify.