Shakira är väldigt involverad i välgörenhet och har uttryckt att en av hennes största intressen är att förbättra livet för de mindre lyckligt lottade i Colombia. Under det sena 90-talet så grundade Shakira en välgörenhet som heter Shakira Pies Descalzos Foundation. Denna välgörenhet är en organisation med skolor för fattiga barn i Colombia som i vanliga fall inte skulle ha råd att utbilda sig. Organisationen har för tillfället fem skolor i runt om i landet och erbjuder utbildning och måltider varje dag till över 4 000 colombianska barn. Shakira har idag lyckats värva andra framgångsrika individer från Colombia till organisationen som är villiga att utveckla landet.

Välgörenhetens namn kommer ifrån Shakiras tredje album som hon släppte 1995, Pies Descalzsos. Piez Descalzos betyder barfota och hänvisar till Shakira själv som alltid dansar utan skor. Shakira hedrades under 2014 med Hero Award vid Radio Disney Music Awards för hennes fantastiska insatser med just denna välgörenhet. Hon hedrades vid 2006 upplaga av FN-ceremonin för att ha grundat samma välgörenhet. Ett par år senare tilldelades hon en medalj av FN:s Internationella Arbetarorganisation för att ha enligt UN Arbetarchef ”varit en sann ambassadör för både barn och tonåringar, för en bättre framtid och en social rättvisa”. Samma välgörenhet gav Shakira MTV:s MTV Free Your Mind-priset för dess framgångsrika insatser i Colombia. Med hjälp från sin nuvarande make, som spelar fotboll för Barcelonas fotbollslag, så nådde FC Barcelona Foundation och Pies Descalzos 2011 ett avtal för finansiellt stöd för barnens utbildning genom idrott och hälsa.

I oktober 2010 uttryckte Shakira sina starka känslor mot den franska presidenten Nicolas Sarkozys politiska val att utvisa en stor mängd rumänska zigenare ur landet. I en intervju i den spanska versionen av GQ så riktade hon ett par ord mot presidenten, ”Vare sig du är fransk, rumänsk, eller colombiansk, så är vi alla faktiskt zigenare… Det som händer just nu i Frankrike riskeras att hända våra barn och sedan våra barns barn om det inte sker något drastiskt. Vi måste ta hjälp av våra medborgare för att agera på rätt sätt. Dessa människor har samma rättigheter som vem som helst, och de förtjänar en bättre framtid än den som ser ut att ligga framför dem.”

I slutet av 2018 besökte Shakira sin födelseort Baranquilla där hon för tillfället bygger en skola genom hennes välgörenhet. Vid besöket valde hon att uttala sig om den colombianske presidentens utbildningspolitik efter att regeringen röstat för att minska den nationella utbildningsbudgeten hela 6%, ”Detta är totalt oacceptabelt. Detta besked bevisar det faktum att landet faktiskt går bakåt istället för att utvecklas framåt. Vi behöver en större budget så att vi kan investera mer i våra barn och deras utbildning, det måste byggas fler skolor i dem områden som inte har några.”