Jay Z, född Shawn Corey Carter, är en av musikvärldens absolut största individer och en av de mest framgångsrika hip-hop artister och producenter under musikens moderna tid. Jay Z har för dagen ett värde av hela 1 biljon dollar och är den första person inom musikvärlden att uppnå detta nummer. Han har sålt över hundra miljoner album över världen och har vunnit hela 22 Grammypriser, vilket likaså är ett rekord inom rapmusiken. Liksom artister som Michael Jackson, Tupac Shakur och gruppen N.W.A så har Jay Z blivit utnämnd utav tidningen Rolling Stone som en av de hundra bästa artisterna genom tiderna.

Som ung växte Jay Z upp i Brooklyn, New York där han levde i ett tufft område och bodde i projektbyggnader under större delen av hans uppväxt. Hans far lämnade honom och hans tre syskon tidigt i hans liv och mamma Gloria var ensam att fostra sina fyra barn. Shawn’s uppväxt var, enligt honom själv, “väldigt tuff både fysiskt och psykiskt”. Han har berättat att de skolor som han gick på var av lägsta kvalité, de människor som han umgicks med bar ofta pistol och var ofta involverad i droger. Under hans gymnasietid ska Jay Z ha sålt kokain i hans område där han bodde vilket ledde till att han blev skjuten tre gånger.

Som ung fick Jay Z sin första inspiration av musik från föräldrarnas skivsamling. Där fann han mycket soulmusik i form av Marvin Gaye och Donny Hathaway. Detta kan noteras i hans egna musik och andra artister har nämnt hur Jay Z:s musik har ett otroligt flow och hur inspirationen från soulmusiken är väldigt tydlig.

Hans egna karriär började på ett udda sätt då inget skivbolag var intresserade av att värva Jay Z. Han valde istället att sälja sina Cd:s och album från sin egen bil. Jay Z blev aldrig värvad av något skivbolag utan startade sitt eget skivbolag 1995 tillsammans med Damon Dash och Biggs Burke.

I sitt privata liv, vilket han håller väldigt hemligt, så är Jay Z gift med musikvärldens absolut mest framgångsrika kvinna, Beyoncé. Beyoncé och Jay Z har varit tillsammans sedan tidigt 2000-tal och gifte sig under året 2008. Paret är jämt och ständigt med i varandras låtar och har komponerat en hel del musik tillsammans. Paret har haft en del tuffa år då Jay Z varit anklagad för att ha varit otrogen mot Beyonce med en rad olika kvinnor. I hans album 4:44 erkänner Jay Z dessa anklagelser och går dessutom går in på djupet hur mycket ånger han har från hans handlingar. Det var Beyonce som var först med att involvera media i denna affär då hon släppte en låt som beskrev hennes känslor gentemot hennes otrogna man. Jay Z och Beyoncé är fortfarande gifta.