Jay Z

Devo

Devo är ett amerikanskt band vars musikaliska inriktning är lite svår att klassificera. För det mesta betraktas de som hörandes till punken. Många skulle nog säga att de var för skruvade och egensinniga för att låta sig kategoriseras så lättvindigt.

Devos artistskap kretsade i hög utsträckning kring teknikens påverkan på våra liv. Mycket har hänt sedan deras dagar på 1970-talet. Idag har i princip alla en mobiltelefon vilket gör det till ett av våra viktigaste vardagsverktyg. Det gör det inte minst viktigt att den är hel. Hos teknikdelar hittar du prisvärda reservdelar till iPhone och Androidmobiler. Sortimentet inkluderar också mängder av tillbehör så som laddare, skal, fodral, hörlurar och mycket annat.

Ett band i lustiga kostymer

Devo grundades 1973 i Akron i den amerikanska delstaten Ohio. Namnet Devo är en förkortning av ”devolution”, ett ord som syftar på att människans evolution stagnerat och istället börjat gå baklänges. Devos mest klassiska line-up bestod av två brödrapar: bröderna Motersbaugh, Mark och Bob och Casale, Gerald och Bob.

Bandets första smak av berömmelse fick de i samband med släppet av en kortfilm år 1976. Filmen som hette The Truth About De-Evolution var i praktiken en längre musikvideo. Det tursamma bestod i att den uppmärksammades av David Bowie som gillade vad han såg och hörde och därför började kampanja för att bandet skulle få skivkontrakt. Kortfilmen använde bandet därefter under en period som ett intro till sina liveshower. I videon kan man se bandet när de vandrar omkring i olika industriella miljöer iklädda masker och matchande kläder. Allt var humoristiskt och kitschigt på ett vis som mycket väl ringade in vilka medlemmarna i bandet var. För sin tid var det unikt och publiken hade inte sett något liknande tidigare.

Skivkontrakt och debutalbum

Det var år 1978 som bandet slutligen skrev på för skivbolaget Warner Bros. Den av Brian Eno proudcerade Debutplattan Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!. följde kort därpå. En stor del av Devos framgångar går att tillskriva deras ambitiösa scenshower. De klädde sig ofta i matchande overaller och Mark Mothersbaugh, som för det mesta hanterade keyboards, hade ofta på sig en märklig pojkmask, i rollen som en karaktär bandet kallade för Booji Boy.

Om du vill se precis hur bisarra Devo kunde vara att uppleva kan du kolla på den film bandet gjorde tillsammans med Neil Young i början av 1980-talet. I Human Highway kan du se bandet spela Youngs klassiska låt Hey Hey My My, komplett med masker och overaller.

Devo är aktiva som band idag, men det verkar inte som att de spelar särskilt ofta tillsammans. Tyvärr har många av bandets originalmedlemmar avlidit, inkluderat gitarristen Bob Casale och trummisen Alan Myers. Med nya medlemmar är de fortfarande ett spektakel att se live.