Jay Z

Musik – en konstform för örat

Musik är en fantastisk skapelse som vi kan avnjuta varje dag vid olika tillfällen. Musik kommer i många stilar och former med olika instrument eller i digital form. Valet av musik kan ibland spegla hur vi mår och genom musiken kan vi skratta, gråta eller känna inspiration.

Musikstilar

Musikvärlden har en stor variation av stilar och för att nämna de vanligaste finns det rock, heavy metal, synt, pop, punk, reggae, klassiskt, trance, country och hiphop. Inom de vanligaste genrerna av musik finns det hundratals subgenrer som gör det lättare att finna precis den musikstil som passar. I vårt moderna samhälle har vi elektroniken till hjälp för att lyssna på musik genom bra appar med våra smartphones och Iphones. Det finns en mängd bra så kallade poddar eller podcasts. Är man intresserad av poddar generellt med andra sändningar som sport, kan man lyssna på bra sportpoddar och bli uppdaterad inom sporten med bland annat matcher och resultat. Musik är en konstform och främjar det kulturella samhället. En musikkultur kan även formas av folkmusik och etniska grenar. Ett mycket välkänt begrepp som speglar kultur och ursprung är så kallad världsmusik, från engelskans world music. Genom världsmusik sprider man inspiration och stilar från världens alla länder med rytmer och variation. Musik är populärt på dansgolven och på nattklubbar spelas allt från trance, electronic dance music (EDM), dubstep eller groove. Det finns en mängd andra musikstilar på dansgolvet som är mer anpassat till teman som country, dansband eller till exempel nattklubbar med latinomusik.

Fördelar med musik

Musik gör oss inte bara glada eller knyter an till inre känslor. Fördelarna med musik, är att musik ger oss bättre hälsa och minskar stress avsevärt. Lyssnar man på lugn musik kan man meditera samtidigt och finna inre ro. Musik ger oss även inspiration och energi på många nivåer. När man tränar på gymmet kan man ta på sig sina lurar och lyssna på musik som kickar igång adrenalinet! Enligt forskning har det även visat sig att musik påverkar hjärnan med många andra positiva aspekter. Vi kan få bättre minne, skarpare koncentration och kan hjälpa till att ta fram känslor som ger glädje och väcka minnen till liv igen. Musik talar till själen, för oss närmare varandra och vi kan alla få en extra guldkant på tillvaron.